Όταν μιλάμε για Ποδόσφαιρο στον Πειραιά μας έρχεται στο μυαλό o μεγάλος σύλλογος του Ολυμπιακού Πειραιώς αλλά στον Πειραιά από το 1923 υπάρχει ο ιστορικός Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ. (Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς-Φαλήρου). Ο Εθνικός υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς, στα πρωταθλήματα της οποίας ήταν βασικός πρωταγωνιστής. Την περίοδο 1925-26 oι διοικούντες του Εθνικού βλέποντας τις διαρκώς ευνοϊκές διαιτησίες προς τον ‘έτερο μεγάλο του Πειραιά, Ολυμπιακό, αποφάσισαν ν’ αποσχιστούν από την Πειραϊκή Ένωση και να δημιουργήσουν δική τους λίγκα μαζί με άλλα ανεξάρτητα σωματεία που ιδρύθηκαν σε διάφορες συνοικίες του Πειραιά, με το όνομα Σύνδεσμος Ποδοσφ. Σωματείων Πειραιώς. Στο διάστημα που συμμετείχε κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Πειραιά, το 1928, 1929 και 1939, ενώ καταλάμβανε σχεδόν μόνιμα τη δεύτερη θέση τις υπόλοιπες περιόδους, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Στο πρωτάθλημα Πειραιά του 1929 ο Εθνικός ανακηρύχθηκε συν-πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό, αν και το παιχνίδι που θα έκρινε τον πρωταθλητή διακόπηκε από εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στο 80′ και ενώ ο Εθνικός προηγούνταν 2-1. Κάτι αντίστοιχα ενδιαφέρον έγινε το 1956-57 χρονιά που ο Εθνικός ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και προπορευόταν στη βαθμολογία τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό πλησίαζε.
Τον Απρίλιο του 1957 ο πρόεδρος της ομάδας προσκάλεσε στον Πειραιά διεθνείς ποδοσφαιριστές της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας, που είχαν αποφασίσει να καταφύγουν στη Δύση έπειτα από τη Σοβιετική εισβολή στη χώρα τους, για διεξαγωγή φιλικών αγώνων. Η πρόθεση του να εντάξει στην ομάδα του Εθνικού κορυφαίους Ούγγρους διεθνείς, όπως ο Φέρεντς Πούσκας, ο Σάντορ Κότσις, θορύβησε τις μεγάλες ομάδες του κέντρου που ζήτησαν από την ΕΠΟ την τιμωρία του Εθνικού. Ο Εθνικός κατηγορήθηκε τελικά ως «επαγγελματικό σωματείο» και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Τελικά το πρωτάθλημα κατέληξε στον Ολυμπιακό και οι παίκτες τράβηξαν προς Ισπανία μεριά σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.
Ο Εθνικός υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των πρώτων πανελλήνιων πρωταθλημάτων της ΕΠΟ. Στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε την περίοδο 1927-28 συμμετείχε ως πρωταθλητής Πειραιά, χάνοντας τελικά το πρωτάθλημα από τον Άρη. Την περίοδο 1934-35 αναδείχθηκε πρωταθλητής του νοτίου ομίλου, κερδίζοντας τη συμμετοχή του στον τελικό του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Άρη χωρίς όμως να διεξαχθεί ο τελικός.
Σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του Εθνικού υπήρξε η κατάκτηση κυπέλλου το 1933, παίζοντας στον τελικό με τον Άρη σε δύο αγώνες. Η ομάδα αγωνίστηκε στο γήπεδο του Άρη αποσπώντας ισοπαλία 2-2, ενώ τον κέρδισε με 2-1 στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 αναλαμβάνει πρόεδρος του ο μεγαλοβιομήχανος Δημήτρης Καρέλλας, δημιουργώντας μία ισχυρή ομάδα που έφτασε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της περιόδου 1955-56 κοντά στον τίτλο, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση έναν βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ο Καρέλλας ήταν άνθρωπος μεγάλης οικονομικής επιφάνειας με φιλοδοξίες για τον Εθνικό και λάτρης της νυχτερινής ζωής. Κορυφαία στιγμή της ομάδας στην Α΄ Εθνική ήταν την σεζόν 1974-75 που τερμάτισε στην τέταρτη θέση, διεκδικώντας την έξοδό της στο κύπελλο UEFA. Μια χρονιά τερμάτισε στην 5η θέση (1962-63) και τρεις φορές τερμάτισε στην 6η θέση (1960-61, 1967-68 και 1972-73). Την περίοδο 1989-90 τερμάτισε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο Εθνικός κατά τη διάρκεια της τριακονταετίας που αγωνιζόταν ανελλιπώς στην Α΄ Εθνική ανέδειξε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, ενώ ανέδειξε και δύο πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Ρομπέρτο Καλκαντέρα (1975) και τον Θανάση Ιντζόγλου (1977). Αγωνίστηκε επίσης και τέσσερις φορές στην ημιτελική φάση του κυπέλλου. Τελευταία του παρουσία σε ημιτελική φάση ήταν την περίοδο 1988-89.
Η συνέχεια αυτής της μεγάλης ομάδας του Πειραιά λίγο πολύ γνωστή.. με πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που όμως συνεχίζει και προσπαθεί να βρει βηματισμό και αγωνίζεται με σκοπό να καταφέρει να επαναλάβει τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Άλλες ιστορικές ομάδες του Πειραιά που τροφοδοτούν με ταλέντα όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες στο Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά επίσης τροφοδοτούν όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα αλλά και όλα τα γηπεδάκια 5×5, 6×6, 8×8, 9×9 του Πειραιά είναι: Ατρόμητος Πειραιά, Περαμαϊκός, Α.Π.Ο. Κερατσίνι, Α.Ο. Καραβά Πειραιώς, Α.Ε. Περάματος, Α.Π.Ο. Κερατσίνι, Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία, Α.Ε. Μοσχάτου, Α.Π.Ο. Αετός Κορυδαλλού, Αίας Σαλαμίνας, Α.Ο. Μάνης Πειραιά, Ο.Φ. Ερμής Κορυδαλλού, Ιωνικός Νίκαιας κ.α. Η φωτογραφία είναι από μία αγαπημένη μας εποχή με παίκτες όπως ο Ντανιέλ Μπατίστα και ο Κατσικογιάννης, κάπου στο 1988.
Για κράτηση γηπέδων στον Πειραιά 5×5, 6×6, 8×8, 9×9 Aleofc επικοινωνήστε στο 6948175785